Een beetje geschiedenis en de status als Academisch Instituut

Uitgegeven: 06-03-2018

Prof. dr. A.A.M. Wilde
hoofd cardiologie
AMC, Amsterdam


Columbia University Medical Centre, deel 1.


Cardioloog Prof.dr. Arthur Wilde, hoofd van de Cardiologie in het Amsterdamse AMC, beleeft zijn vak sinds 1 januari 2018 in New York. Hij zal daar bijna 8 maanden werken aan de opzet van een cardiogenetica-poli, de Amerikanen kennen die amper. Wilde werkt in het Columbia University Medical Center (CUMC).

CUMC is heden ten dage een conglomeraat van ziekenhuizen waarvan het grootste het Presbytarian Hospital is. Dit ziekenhuis is gelegen aan de Hudson tussen West 165 en 168ste straat in Washington Heights, het noordwesten van Manhattan, de grootste van de 5 ‘boroughs’ van New York City (zie foto). Op deze locatie is ook de Medical School van Columbia University gevestigd, voluit Columbia University College of Physicians & Surgeons (P&S), die volledig geïntegreerd is met het ziekenhuis. De torens, zichtbaar rechts op de foto, zijn van de Medical School, vooral de research-laboratoria, de collegezalen zijn elders gelegen. De twee entiteiten zijn wel aparte organisaties, zoals het vroeger ook in Nederland was.

Het AMC was het eerste ziekenhuis waar het ziekenhuis en faculteit onder één leiding kwamen.

In 2017 vierde de Medical School het 250 jaar-bestaan. Zij werd dus opgericht in 1767 door een zekere Samuel Bard die een medische opleiding startte in 'King’s College', de vroege voorloper van het Presbytarian Hospital (zelf opgericht in 1869). Nadien was er een relatie met verschillende andere ziekenhuizen op verschillende andere locaties in Manhattan en sinds 1911 is de Medical School verbonden aan het Presbytarian Hospital. Het was daarmee de eerste Medical School in de VS die het concept van een Medical School in een ziekenhuis in praktijk bracht ('teaching hospital').Legenda: de hoge gebouwen in het midden van deze foto is het Presbytarian hospital. Links op de voorgrond, met het wit groene dak, is het kinderziekenhuis (het Stanley-Morgan Childrens Hospital). Op de andere hoek, links achter is het hartcentrum. De brug op de achtergrond is de Washington Bridge die de staat New York over de Hudson verbindt met de staat New Jersey.

In het grote Columbia University College of P & S huist een groot aantal research-faciliteiten, waarvan een groot aantal op excellent nivo functioneren. Een paar kerngetallen van dit conglomeraat uit het Academisch Jaar 2016-2017: 1.826 full time ‘Clinical faculty’ en 1.994 part time. ‘Basic Science faculty’ bedraagt 269 researches full time en part time 62. Het totale budget bedraagt een kleine 2 miljard $ (±2.5x het AMC) waar bovenop nog bijna een half miljard $ aan NIH support komt en daar bovenop nog een enorm bedrag aan ‘pilantrophic support’. Over dit laatste fenomeen in een latere bijdrage meer.

Het niveau van research in de hele universiteit is hoog tot zeer hoog en dat is altijd zo geweest. Tot op heden zijn er 82 Nobelprijzen uitgereikt aan wetenschappers van deze universiteit, waarbij elke categorie waarvoor de prijs wordt gegeven, is vertegenwoordigd. De eerste Nobelprijswinnaar was Theodore Roosevelt, die in 1906 de Nobelprijs voor de vrede ontving (wat was zijn studie?).

De laatste kwam in 2017 terecht binnen de Medical School en werd uitgereikt aan Joachim Franck die hem, samen met de Engelsman Richard Henderson (Cambridge) en de Zwitser Jacques Dubochet (Lausanne), heeft gekregen voor hun baanbrekende werk aan de cryo-elektronenmicroscoop (voor het in kaart brengen van de structuur van allerlei biomoleculen tot en met 3D-images van grote eiwitten). Ook nog actief werkzaam is de Neurowetenschapper Eric Kandel, die de Nobelprijs in 2000 kreeg. In totaal zijn er 19 Nobelprijzen in de categorie Fysiologie, waar Geneeskunde min of meer onder valt, terecht gekomen bij wetenschappers/medewerkers van Columbia University College of Physicians & Surgeons.

Franck kreeg hem overigens binnen de categorie 'Chemistry' dus die telt niet eens mee bij die 19. Wel binnen de categorie Fysiologie vallen beroemde Cardiovasculaire wetenschappers als André Cournand (1956), Harald Varmus (1989) en Louis Ignarro (1998). Een aardig detail is dat de Nobelprijs van Franck in het jaarverslag van het ziekenhuis over 2017 simpelweg vermeld staat in het rijtje 'Faculty Honours'. Met al dit geweld staat Columbia University al jaar en dag in de steeds populairder wordende lijstjes van top universiteiten (bv 16de in de times-higher-education van beste universiteiten en 6de in 2017 op de 'QS World University Rankings Anatomy and Physiology' en 13de op de lijst 'Medicine'; www.topuniversities.com). Het ziekenhuis zelf staat 7de in de CNN ranking beste Amerikaanse ziekenhuizen 2017-2018 en 1ste in de USNEWS beste ziekenhuis in de stad New York city (en wijde omtrek).

« Vorige pagina

 
 
Stats