Op bezoek in de Mayo Clinic, deel 1

Uitgegeven: 16-04-2018

Prof. dr. A.A.M. Wilde
hoofd cardiologie
AMC, Amsterdam


Met dank aan Martijn Bos, associate professor of Pediatrics, Mayo Clinic


Eind maart bezocht ik 3 dagen de Mayo Clinic op uitnodiging van prof. Michael Ackerman. Deze bijzondere omgeving nodigt uit om er meer van te weten en erover te verhalen.

De Mayo Clinic vindt zijn oorsprong in Rochester, Minnesota, waar de gebroeders William and Charles Mayo aan het eind van de 18de eeuw hun vader in zijn algemene praktijk vergezelden. Zij wilden beiden chirurg worden en profiteerden van het feit dat in diezelfde tijd Franciscaner nonnen het in Rochester gelegen Saint Mary’s ziekenhuis openden (1889, 27 bedden). Doordat er in die tijd een natuurramp (een aantal grote tornado’s kort na elkaar) veel schade inclusief gewonden veroorzaakte, verwierf de Mayo Clinic direct naamsbekendheid. In die eerste jaren waren de enige dokters de leden van de Mayo family, vader en zijn 2 zonen; pas rond 1910 kwam er een eerste dokter van buiten de familie. Korte tijd later was de Mayo Clinic een van de eerste ziekenhuizen in het land die een medische vervolgopleiding aanbod, als eerste natuurlijk in de chirurgie (1915). Daarna is het snel gegaan en is het instituut uitgegroeid tot het wereldvermaarde instituut dat het vandaag de dag is.

In meer recente jaren opende de Mayo Clinic affiliaties in Arizona (Phoenix, 1988) en Florida (Jacksonville, 1993) en nu werken er alles bij elkaar bijna 70.000 mensen (!), onder wie bijna 5.000 artsen en ruim 3.000 full-time onderzoekers. Rochester (MN) is de grootste vestiging gebleven. Jaarlijks komen er in Rochester meer dan 2.75 miljoen bezoekers.

Een van de bijzondere aspecten is dat de plaats Rochester, gelegen in het zuidoosten van Minnesota, op 1.5 uur rijden van de ‘Twin Cities’ Minneapolis/St. Paul, met net over de 100.000 inwoners ongeveer net zo groot is als Venlo. Arnhem en Amersfoort, om eens wat te noemen, zijn met 150.000 inwoners al een stuk groter. Ruim een derde van deze inwoners werkt in de Mayo Clinic en alles in Rochester draait dan ook om dit instituut. Er is een klein vliegveld waar eigenlijk alleen maar patiënten en bezoekers van de klinieken aankomen en vertrekken en bij aankomst word je ook inderdaad ontvangen en de weg gewezen door Mayo-personeel. Daarnaast zijn er direct om het ziekenhuis heen een groot aantal hotels (zie de plattegrond van de stad, de geel gekleurde blokken) waar bezoekers en patiënten kortere of langere tijd kunnen blijven. In de kamers van sommige hotels liggen in de bureaulades de prikformulieren van de verschillende poliklinieken.

Verreweg de grootste gebouwen zijn die van de poliklinieken, die bij elkaar opgeteld zeker 2 tot 3x de gezamenlijke gebouwen van het AMC kunnen herbergen (de plattegrond en de foto’s geven dat maar beperkt weer). In deze gebouwen, in blauw op de plattegrond (figuur 1), vinden ook wel poliklinische behandelingen plaats.

Midden tussen al die grote, moderne, glazen gebouwen ligt de Plummer Building (zie foto, figuur 2). Het is een iconisch gebouw uit de jaren 20 dat mooi de expansieve uitbreiding in die jaren illustreert. Het is al lang een ‘historical landmark’ in Rochester en nu voornamelijk in gebruik als administratief centrum. Het huist onder andere een bibliotheek van twee verdiepingen en heeft een klein museum, waar de kantoren en onderzoekskamers van de gebroeders Mayo in originele staat te zien zijn. De naamgever van dit pand, Henri Plummer, was de endocrinoloog die het multinodulair toxisch struma beschreef (‘Plummers disease’); tegelijk was hij degene die het hele registratiesysteem van de Mayo Clinic heeft ontworpen dat tot op de dag van vandaag in essentie nog in gebruik is. Nog net, want over 2 weken gaat ook de Mayo Clinic over op Epic!

Direct verbonden aan de Mayo Clinic in Rochester, zijn 2 ziekenhuizen, waar patiënten kunnen worden opgenomen. Het ene is het dichtbij de polikliniek-gebouwen gelegen Methodist Hospital en het tweede het wat verder, maar nog steeds op loopafstand gelegen, St. Mary’s, waar het dus allemaal begonnen is.

Alle gebouwen en hotels (en winkelcentra en restaurants) zijn met elkaar verbonden via een ‘subway’ en ook via een ‘skyway’. De ‘subway’ zijn loopgangen onder het straatniveau  (het blauwe netwerk op de plattegrond) en de ‘skyway’ natuurlijk de gangen boven straatniveau (het netwerk aangegeven in rood). Ik vermoed dat een belangrijke reden hiervoor het extreme winterweer in Minnesota is. De temperatuur  is gedurende bijna de helft van het jaar onder het vriespunt tot soms ver onder het vriespunt (van november tot april sneeuw en temperaturen van gemiddeld -10 tot -20 graden C!).Figuur 1: Plattegrond van het centrum van Rochester (MN) met de Mayo Clinic gebouwen in lichtblauw. Het rode netwerk zijn de skyways en het blauwe netwerk is de ‘subway’ (zie tekst voor uitleg). Het St. Mary’s ziekenhuis ligt links buiten de plattegrond.

De Mayo Clinic in Rochester is dus vooral een polikliniek waar mensen uit de hele Verenigde Staten en vaak van ver daarbuiten komen voor specialistische behandelingen. Er zijn vele expertisecentra, waaronder de afdeling Cardiogenetica van Michael Ackerman, waarover ik in de volgende bijdrage iets meer zal vertellen. Ackerman is kindercardioloog; daarvan zijn er in totaal 14 op de Rochester campus. Maar, hij behandelt ook volwassenen met erfelijke hartziekten. Alleen al in Rochester zijn er overigens in totaal ruim 200 (!) cardiologen werkzaam.

De nieuwste programma’s die door de Mayo Clinic worden aangeboden zijn ‘Executive medicine’ en het “Medaillon program”. Het eerste is een soort algemene keuring voor ‘executives’ waarbij op de meest voorkomende ziektes, vooral met impact op of gerelateerd aan hart- en vaatziekten, gescreend wordt. De omvang van dit programma in Rochester telt zo’n 15.000 2- tot 3-daagse bezoeken (‘executive physicals’). Het tweede is een programma waarbij eenzelfde screening wordt uitgevoerd en waarbij een patiënt het telefoonnummer van zijn dokter krijgt. Deze is vervolgens, tegen een prijs van ongeveer 6.000 US$ per jaar, dan 24/7 beschikbaar. Dit programma, nick name: ‘Concierge Medicine program’, wordt nog niet aangeboden in Rochester maar wel in Arizona en Florida. In de prijs inbegrepen zijn alle poliklinische bezoeken (qua tijd en aantal onbeperkt), maar niet de uit te voeren testen en eventueel noodzakelijke super-specialistische consulten. Het aantal dokters dat in een dergelijke praktijk werkzaam is, is momenteel 5 in Arizona en 4 in Florida.Figuur 2: Zicht op een ‘skyway’ met op de achtergrond het Plummer gebouw (dd 1926). Boven in de toren bevindt zich een carillon met 56-klokken waar in de zomer nog wekelijks (en bij speciale gelegenheden) op gespeeld wordt.Figuur 3: Gonda building (uit 2001): het nieuwste gebouw met voornamelijk poliklinieken (19 verdiepingen). Dit gebouw sluit aan op het oudere polikliniek gebouw (Mayo Building, 15 verdiepingen; links, niet te zien op foto). In de lobby van het Gonda gebouw waan je je niet in een ziekenhuis, maar eerder in een 5-sterren hotel (inclusief vleugel waar artiesten, patiënten en gasten op mogen spelen).

« Vorige pagina

 
 
Stats