ACC impressive: Het moet politiek correct, uitsluitend welbekende uitwassen uit ons eigen politieke systeem svp.

Uitgegeven: 14-03-2017

Prof.dr. Y.M. Pinto
hartfalenspecialist
AMC, Amsterdam


Terwijl de sneeuwstormen nog maar net zijn voorbijgeraasd, mag Washington zich warmen aan de duizenden cardiologen en aanverwante belangstellenden die nu weer mogen binnenvliegen.

Duizenden, maar geen tienduizenden meer zoals het ooit is geweest. Ook de organisatoren van de American Society of Cardiology zien de  laatste jaren de tanende belangsteling als een teken om de inrichting van deze meeting aan te passen. Minder ‘oral abstracts’, meer op interactie gerichte sessies. Waarbij sessies over hartfalen zoals die van vrijdag 17 maart 2017 spannende titels met zich meebrengen als “The Economic Impact of Heart Failure on the Lebanese Healthcare System”.Donald Trump, President van Amerika. We’d Better Get Used to It.

Wat achter de schermen ook opvalt is de gevoeligheden rond de verkiezing van Trump. De  voorzitter van een besloten sessie vraagt ons, met een knipoog, maar toch, om in onze praatjes de politieke lolligheid tot een minimum te beperken, zeker als we die menen te moeten opleuken met de al te bekende afbeeldingen van Trump. Ik heb ter gerustelling maar wat beelden van een paar welbekende uitwassen uit ons eigen politiek systeem laten zien.

Een paar aardige discussies dan nog. In de Verenigde Staten - meer dan bij ons - is men erg bezorgd over de inspanning bij HCM-patienten. Een gerandomiseerde studie naar inspanning bij HCM-patienten lijkt geruststellend. Milde inspanning zonder supervisie  (‘brisk walking’) werd vergeleken, met de voor patienten gebruikelijke leefstijl. Er was een kleine en net significante toename in inspanningsvermogen zonder optreden van events in deze kleine studie met 136 patiënten. Deze studie geeft geen reden, derhalve, om milde inspanning bij HCM-patiënten af te raden, al vermoed ik dat bij verder ongecompliceerde HCM wij in Nederland wat meer fysieke activiteit toestaan dan in de VS.

Veel aandacht natuurlijk voor de nieuwe vormen van LDL-verlaging. Met name de FOURIER-studie. Meer dan 13.000 patiënten geďncludeerd een mega-studie. Een krappe 2% winst in het primaire eindpunt (dood, MI , stroke) in de  evolocumab-groep is natuurlijk wat mager. En er zijn zorgen over de immunogeniciteit van enkele van deze stoffen. Bococizumab is gestopt vanwege dat probleem, en nieuwe data over alirocumab suggereren, dat het voor de laatste wel meevalt. Gedacht wordt dat het feit dat bij Bococizumab er nog muize-onderdelen in het molecuul zitten, een verklaring zou kunnen zijn waardoor het sterker immunogeen is dan gehumaniseerde varianten.

Intussen zijn de sneeuwstormen overgewaaid. Snel terug naar de beginnende lente in Amsterdam.

« Vorige pagina

 
 
Stats